En av de största kostnaderna för att driva ett datacenter, är för kylning. Servrar genererar mängder av värme, som måste ledas bort från datorerna för att de inte ska överhettas. Det är därför Facebook valde att placera ett av sina stora datacenter i norra Sverige, nära kylning från vatten.
Tekniker hos Microsoft började fundera över alternativ, och undersökte alternativet att helt enkelt placera dem i havet. Resultatet blev Project Natick, som man nu visat upp efter att ha testats framgångsrikt i ett antal månader. NY Times har en riktigt intressant artikel om det.
Problemet med att bygga stora datacenter där man drar nytta av naturen för att kyla ner systemet, är att det dels kostar massor att bygga och att det oftast tar flera år att få upp ett center. Därtill kommer problemet med att dessa datacenter som regel hamnar rätt långt från större bebyggelser.
50 procent av jordens befolkning bor inom 200 kilometer från hav, vilket betyder att ett datacenter i havet skulle komma närmare användarna – något som påverkar dataöverföringen positivt. Ju kortare sträcka data behöver skickas, desto snabbare går det.
Börsmäklare lägger till exempel stora pengar på att komma så nära själva börsen som möjligt. Det dras kablar spikrakt över stora landsträckor just i detta syfte, för att komma bort från de nanosekunder man förlorar när kabeln inte är rak.
Project Natick på havets botten
Project Natick har placerat en kapsel med servrar nere i havet, för att dra nytta av kylning från vatten. I framtiden hoppas man även kunna bygga kapslarna med turbiner för att generera elektricitet av vattenströmmar.
Dessa kapslar är skapta för att kunna fungera helt utan handpåläggning. I och med att Moores lag inte längre gäller, håller datorer längre och man räknar med att kapslarna ska kunna köras i fem år utan att behöva tas upp för reparationer och uppgraderingar.
En fördel med att inte behöva ta hänsyn till mänsklig inblandning är att man inte behöver använd klassiska serverrack, som är skapta för att underlätta för människor att uppgradera hårdvara. Därför kan man få plats med mer hårdvara på utrymmet.
New York Times har en intressant artikel om projektet.